A következő napokban egy hidegfront, illetve az ennek hatására kialakuló mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat. Szombat estig változékony, csapadékos idő várható, legfeljebb az időszak végén szakadozhat fel a felhőzet. Összességében többfelé várható jelentős, helyenként a 20 mm-t is meghaladó mennyiségű csapadék.

Pénteken még az eső lesz a jellemző, majd szombaton a beáramló hidegebb levegő hatására már havas eső, havazás is várható. Síkvidéken bizonytalan a hó megmaradása, a magasabb dombokon azonban több cm vizes, tapadós hóréteg is kialakulhat. Pénteken már mérséklődik a nappali felmelegedés, de a hidegfront érkezése előtt a megye délkeleti, keleti tájain még 10 fok közelébe emelkedhet a hőmérséklet.

Szombatra megérkezik fölénk a hideg levegő, így további jelentős lehűlés várható, a legmagasabb nappali hőmérsékletek már csak 2 fok körül alakulnak.

Vasárnapra elhagyja térségüket a ciklon, csökken a csapadékhajlam, egyre nagyobb területen süt ki a nap. A hajnali órákban már többfelé várható fagy, napközben pedig többnyire 5 fok alatti csúcs hőmérsékletekre számíthatunk. Az erős északi szélben meglehetősen alacsony lesz a hőérzetünk. 

Megjegyzés: a szombati előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb. Keveredési zóna alakul ki felettünk, melyben a csapadék halmazállapot váltás határa akár Somogy megye fölé is húzódhat. A zónától nyugatra havazás, keletre vegyes, vagy folyékony halmazállapotú csapadék valószínű. A zóna a későbbiekben ide-oda táncolhat felettünk, ezért a csapadék halmazállapota térben és időben is változhat.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Péntek: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb átmenetileg szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. Az esti, éjszakai óráktól helyenként havas eső, a magasabb helyeken havazás is előfordulhat. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A délutáni órákra 5-10 fok közé enyhül a levegő. Az alacsonyabb értékeket a megye nyugati tájain mérhetjük, míg a 10 fok körüli csúcs hőmérsékletek a délkeleti területekre lesz jellemző. Késő estére 2-4 fok közé hűl a levegő.

Szombat: borult idő várható, legfeljebb a késő esti óráktól szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé várható havas eső, havazás. Az északnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 0,+2 fok között alakul. A délutáni órákra 1-3 fok közé enyhül a levegő.

Vasárnap: többnyire napos idő várható, legfeljebb átmenetileg növekedhet meg a gomolyfelhőzet. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete -3,-1 fok között alakul. A délutáni órákra 1-3 fok közé enyhül a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő hét végéig hideg, télies idő várható, legfeljebb átmeneti kisebb enyhülések fordulhatnak elő. Időnként havas eső, havazás is kialakulhat. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: változékony, hűvös, , tél, havas, front, csapadék, szél, eső, időjárás