Egy közelgő hidegfront előterében ma még igen enyhe léghullámok érkeznek fölénk, ezért átmenetileg tovább erősödik a nappali felmelegedés, helyenként 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A nap nagy részében még nem várható csapadék, de már növekszik, vastagszik felettünk a felhőzet, legfeljebb kevés napsütés lehet. 

Holnap már a hidegfront csapadékzónája alakítja időjárásunkat, így többnyire a felhőké lesz a főszerep és összességében többfelé várható eső, zápor. Az esti óráktól a beáramló hidegebb levegő hatására már havas eső, a magasabb dombokon esetleg havazás is előfordulhat. Kissé már mérséklődik a nappali felmelegedés, de a megye délkeleti tájain a front érkezése előtt még előfordulhatnak 8-10 fokos maximum hőmérsékletek. 

Szombaton már a hidegfront hatására kialakult mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, így folytatódik a változékony, csapadékos idő. Többnyire már havas eső, havazás várható, legfeljebb a déli tájakon fordulhat elő eső. További lehűlés várható, a nappali hőmérsékletek már 5 fok alatt alakulnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Csütörtök: eleinte még előfordulhatnak gyengén felhős tájak, majd napközben fokozatosan megvastagszik felettünk a felhőzet és az esti óráktól már eső, zápor is előfordulhat. A délnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. Késő estére 6-8 fok közé csökken a hőmérséklet. 

null

Péntek: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. Az esti óráktól néhol havas eső, havazás is előfordulhat. Az északnyugtaira forduló szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A délutáni órákra általában 5-7 fok közé enyhül a levegő, de a megye nyugati tájain ennél hidegebb, míg délkeleten melegebb lehet.

null

Szombat: folytatódik az erősen felhős, vagy borult idő, jelentősebb felhőzetcsökkenés az esti óráktól valószínű. Többfelé várható eső, havas eső, havazás. Az északnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 0,+2 fok között alakul. A délutáni órákra 1-3 fok közé enyhül a levegő. 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét elejétől további lehűlés várható, helyenként már napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet. A hét közepétől kisebb havazás is előfordulhat.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: február, tavasz, időjárás