A hosszútávú anomália modellek átlagos hőmérsékletű, átlagosan csapadékos idővel számolnak. Hosszan tartó, rendkívüli hideg időnek már meglehetősen kicsi az esélye, de átmeneti fagyos, esetleg havas időszakok akár többször is előfordulhatnak majd. 

Időjárási helyzet Európában: 

A kontinens északi, északkeleti területei felett mostanra nagy tömegű, igen hideg levegő halmozódott fel. Ezeken a tájakon kemény téli idő van, helyenként napközben is -10 fok alatt alakul a hőmérséklet. Európa déli tájain ugyanakkor továbbra is enyhe az idő, nem egy helyen 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

A Kárpát-medence és környéke egyelőre még a köztes zónában, többnyire az enyhe légtömegek határán helyezkedik el. Nyugati áramlással váltakozó nedvességtartalmú és hőmérsékletű, óceáni eredetű léghullámok érkeznek fölénk. Az időszak elején változékony, hideg-melegfrontokkal tarkított, az átlagosnál enyhébb idő várható. 

A következő időszakban azonban jelentős átalakulás kezdődik Európa időjárásában. A Brit-szigetek környékén ugyanis átmenetileg csökken a ciklontevékenység, ennek hatására pedig egy úgynevezett blokkoló anticiklon alakul ki. Ez a magasnyomású képződmény már elzárja a kontinens belsejébe induló enyhe levegő útját, ugyanakkor elősegíti az északi hideg légtömegek délebbi szélességek felé terjeszkedését.

Több hullámban érkezik fölénk a sarkvidéki eredetű, hideg levegő, így fokozatos lehűlés kezdődik, igaz közben rövid ideig tartó visszaenyhülések is előfordulhatnak majd. Február 5. után már az átlagosnak megfelelő hőmérsékletű téli idő várható. 

A hideg levegő a későbbiekben eléri a Földközi-tenger térségét is, ennek hatására pedig mediterrán ciklonok alakulnak ki, melyek térségünk időjárására is hatással lehetnek. A hideg és enyhe légtömegek keveredési zónája a közelünkben húzódhat majd, így viszonylag gyakran számíthatunk csapadékra, melynek egy része hó formájában hullik.

A jelenlegi számítások szerint a hónap első dekádjában, felében gyenge lesz az atlanti ciklontevékenység, így nálunk az átmeneti kisebb visszaenyhülésektől eltekintve folytatódhat a télies idő. 

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. A negatív anomáliás, azaz összességében az átlagosnál hidegebb hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlagos feletti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

null

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése februárra.

null

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése februárra. 

null

3. Ábra: az Atlanti- óceán felett egy blokkoló anticiklon épül fel, amely elzárja a kontinens felé induló enyhébb légtömegek útját. 

null

4. Ábra: az északon, északkeleten felhalmozódott hideg levegő fokozatosan délnyugat, dél felé terjeszkedik. Több hullámban érkezik majd a sarkvidéki levegő, így egyre téliesebbre fordul az idő. 

null

5. Ábra: a hideg levegő hatására a mediterrán térségben ciklonok képződnek, melyek hazánk időjárására is hatással lehetnek. A ciklonok hátoldalán hideg, előoldalán enyhe nedves léghullámok érkeznek fölénk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hosszú távú, február, időjárás