Az eseménytelen, csendes időt okozó anticiklon fokozatos gyengül felettünk, így a változásokat okozó frontok is már megközelítik térségünket. A következő napokban változékonyabbra fordul az idő, a hőmérsékletek azonban továbbra is az átlagos felett alakulnak.

Kedden és szerdán még nem várható számottevő csapadék, igaz zavartalan napsütésre sem számíthatunk. Az erős szélben továbbra is 10 fok körüli maximum hőmérsékletek várhatók. 

A jelentősebb változás csütörtöktől kezdődik időjárásunkban, ekkor ugyanis egy markáns hidegfront csapadékzónája éri el hazánkat. Borultságig növekszik a felhőzet és napközben már egyre többfelé várható jelentős mennyiségű eső, zápor. Az esti óráktól a beáramló hidegebb levegő hatására már havas eső, a magasabb dombokon esetleg átmeneti hóesés is előfordulhat. A déli órákig még enyhe idő várható, nem egy helyen 10 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet, majd ezt követően fokozatos lehűlés kezdődik.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Kedd: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, csapadék nem valószínű. A nyugatias szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul, de a tartósan felhős tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb lesz. Késő estére 3-6 fok közé hűl a levegő. 

null

Szerda: változóan felhős idő várható hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Csapadék a késő esti, éjszakai órákig nem valószínű. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 0,+2 fok között alakul. A délutáni órákra 9-11 fok közé enyhül a levegő. 

null

Csütörtök: borult idő várható többfelé esővel, záporral. Helyenként jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. Az esti, éjszakai óráktól a beáramló hidegebb levegő hatására havas eső, a magasabb helyeken átmeneti hóesés is előfordulhat. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. A nappali maximum hőmérsékletek 9-11 fok között alakulnak, a délutáni óráktól azonban fokozatos lehűlés kezdődik. 

null

Távolabbi kilátások: a hétvégén és a jövő hét elején is folytatódik a változékony, összességében az átlagosnál enyhébb idő. Az átmeneti kisebb lehűlés után vasárnaptól már ismét 10 fok közelébe emelkedhet a hőmérséklet. A jövő hét közepére újabb kismértékű lehűlés érkezhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: enyheség, január, időjárás