Továbbra is anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, ezért folytatódik eseménytelen, száraz idő. Az anticiklon fölé délnyugati áramlással egyre enyhébb léghullámok érkeznek, így a hétvégi kissé hűvösebb idő után ismét erősödik a nappali felmelegedés. A kora délutáni órákra általában 10-13 fok közé melegszik a levegő, az alacsonyabb értékeket a megye északi tájain, a Balaton térségében mérhetjük majd. Kisebb körzetekben tartósan ködös, vagy borult időszakok is előfordulhatnak, ezeken a helyeken továbbra is 5 fok körüli csúcs hőmérsékletek várhatók.

A következő napokban is folytatódik a szokatlanul enyhe idő, legfeljebb 1-2 fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés. Időnként már gyenge frontok is érinthetnek bennünket, így több lesz felettünk a felhő, csapadék azonban továbbra sem valószínű. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

hétfő.jpg

Hétfő: változóan felhős, nagyrészt napos idő várható, csak kevés helyen maradhat meg tartósabban az éjszakai órákban képződött köd. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete általában 10-13 fok között alakul, a ködös tájakon azonban nem lesz melegebb 5-6 foknál. Késő estére 4-6 fok közé hűl a levegő. 

kedd.jpg

Kedd: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Csapadék nem valószínű. A nyugatias szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 10-12 fok közé enyhül a levegő. 

szerda.jpg

Szerda: napos és felhős időszakok váltakoznak, csapadék nem valószínű. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 0,+2 fok között alakul. A délutáni órákra 9-11 fok közé melegszik a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: csütörtök este egy hidegfront éri el térségünket, amely mögött péntektől már visszaesik a hőmérséklet. Komolyabb télies fordulat azonban továbbra sem várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tavaszias, január, enyhe, felmelegedés, időjárás