Anticiklon alakítja időjárásunkat, a leszálló légmozgások hatására száraz, az éjszakai órákban többfelé ködös az idő. A jelentős változásokat okozó frontok a következő napokban is elkerülik térségünket, így folytatódik a mostanihoz hasonló eseménytelen, a gyengén felhős, napos tájakon kifejezetten kellemes, kora tavaszias idő.

Helyenként, főleg a szélmentes zárt völgyekben azonban tartósan ködös, vagy ködfelhős időszakok is előfordulhatnak majd. Ezeken a tájakon nehezebben melegszik a levegő, a legmagasabb nappali hőmérsékletek csupán 5 fok körül alakulnak.
A napos, valamint a ködös, ködfelhős területek térben és időben is váltakozhatnak egymással.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

vasárnap.jpg

Vasárnap: napközben napos, erősen felhős, illetve tartósan ködös tájak váltakoznak, csapadék nem várható. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete általában 7-9 fok között alakul, de a felhős, ködös tájakon nem lesz melegebb 4-5 foknál. A késő esti órákra 3-5 fok közé hűl a levegő. 

hétfő.jpg

Hétfő: változóan felhős, többnyire napos idő várható, legfeljebb néhol növekedhet meg tartósabban a felhőzet. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. Éjszaka többfelé képződhet köd. A hajnali órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra általában 10-13 fok közé melegszik a levegő, de tartósan felhős tájakon ennél hűvösebb lesz. 

kedd.jpg

Kedd: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Csapadék nem valószínű. A nyugatias szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul. A délutáni órákra 10-12 fok közé melegszik a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő hét csütörtökig folytatódik az enyhe idő, majd ezt követően fokozatos lehűlés kezdődik. A következő hétvégére visszatér az átlagos hőmérsékletű idő, komolyabb téltámadás azonban továbbra sem valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kora tavasz, enyhe, tél, időjárás