Anticiklonális hatások alakítják a Kárpát-medence időjárását, a jelentős változásokat okozó ciklonok és azok frontjai a kontinens északi területei fölé szorultak vissza. Nálunk a következő napokban is folytatódik a csendes, száraz idő, éjszakánként azonban többfelé képződhetnek pára, illetve ködfoltok. 

Napközben napos, erősen felhős és tartósan ködös tájak váltakoznak.
A hőmérsékletek is ennek megfelelően alakulnak. A gyengén felhős, napos tájakon továbbra is 10 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet, ezzel szemben a tartósan ködös vagy ködfelhős helyeken nem lesz melegebb 4-5 foknál. 
A napos, valamint a ködös, ködfelhős területek térben és időben is váltakozhatnak egymással.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

 

null

Szombat: változóan felhős idő várható hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Helyenként tartósan ködös, vagy erősen felhős időszakok is előfordulhatnak. Az északkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete általában 7-10 fok között alakul, de a ködfelhős tájakon 5 fok körüli maximum hőmérsékletek várhatók. Késő estére 2-4 fok közé hűl a levegő.

null
 

Vasárnap: napközben napos, erősen felhős és tartósan ködös tájak váltakoznak, csapadék nem várható. A délnyugati szél megélénkül. Éjszaka többfelé képződhet köd. A hajnali órák hőmérséklete 0,+2 fok között alakul. A délutáni órákra a gyengén felhős, naposabb tájakon 7-10 fok közé enyhül a levegő, a borongós, ködös tájakon azonban nem lesz melegebb 5 foknál. 

 

null

Hétfő: többnyire változóan felhős, napos idő várható, csak néhol maradhat meg tartósabban a köd. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. Éjszaka többfelé képződhet köd. A hajnali órákra 2-4 fok közé hűl a levegő. A délutáni órákra 10-13 fok közé emelkedik a hőmérséklet, kisebb körzetekben azonban ennél jóval hűvösebb idő várható. 

 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig folytatódik az eseménytelen, igen enyhe idő. A hét második felében már kissé hidegebb léghullámok érkeznek fölénk, így fokozatos lehűlés kezdődik, komoly téli idő azonban ezek után sem valószínű. A lehűléssel együtt átmenetileg növekszik a csapadékhajlam, főleg csütörtökön fordulhat elő eső, esetleg havas eső.
 
 
 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: január, tél, időjárás