A következő napokban anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a változásokat okozó ciklonok, illetve azok frontjai elkerülik térségünket. Az anticiklon fölé délnyugati áramlással egyre enyhébb léghullámok érkeznek, ennek köszönhetően további jelentős enyhülés várható, holnaptól már 10 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. Az éjszakai órákban képződött pára és ködfoltok feloszlása után többnyire változóan felhős, napos idő várható. Kisebb körzetekben, főleg a zárt völgyekben azonban tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak, ezeken a helyeken nem lesz melegebb 4-5 foknál. A napos, valamint a ködös, ködfelhős területek térben és időben is váltakozhatnak egymással.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Szerda: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Néhol tartósan ködös, vagy ködfelhős időszakok is előfordulhatnak. A délnyugati szél kissé megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete általában 5-7 fok között alakul, de a ködös tájakon ennél jóval hűvösebb lesz. Késő estére 1-3 fok közé hűl a levegő. 

null

Csütörtök: többnyire változóan felhős, napos idő várható, kisebb körzetekben azonban tartósan ködös, vagy erősen felhős időszakok is előfordulhatnak. A délnyugati szél megélénkül. Éjszaka többfelé képződhet köd. A hajnali órák hőmérséklete -1,+1 fok között alakul. A délutáni órákra 8-10 fok közé melegszik a levegő, a tartósan ködös, vagy ködfelhős tájakon azonban ennél hűvösebb lesz. 

null

Péntek: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Csapadék nem lesz. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A délutáni órákra 10-12 fok közé melegszik a levegő. 

null

Távolabbi kilátások: legalább a jövő hét közepéig folytatódik az átlagosnál jóval enyhébb idő, legfeljebb 1-2 fokkal csökkenhet a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: január, tél, időjárás