Nyugati áramlással váltakozó nedvességtartalmú és hőmérsékletű léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé, így folytatódik a meglehetősen változékony, de összességében az átlagosnál enyhébb idő. Ma egy hidegfront csapadékzónája alakítja időjárásunkat, így többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb a nap végén szakadozhat fel tartósabban a felhőzet.

Napközben szórványosan várható eső, zápor, a magasabb helyeken hózápor. A hidegfront nem okoz jelentős lehűlést, legfeljebb 1-2 fokkal esik vissza a hőmérséklet. 

Holnapra szárazabb levegő érkezik fölénk, ennek köszönhetően csökken a csapadékhajlam, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A hőmérsékletekben nem várható lényeges változás, a délutáni órákra 5-7 fok közé enyhül a levegő. 

Pénteken már egy mediterrán ciklon hatása alá kerülünk. A ciklon előoldali áramlásában nagy nedvességtartalmú, enyhe léghullámok érkeznek fölénk. Napközben fokozatosan megvastagszik felettünk a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor. Átmenetileg tovább erősödik a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Szerda: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb az esti óráktól szakadozhat fel a felhőzet. Szórványosan várható eső, zápor. Néhol havas eső zápor, vagy hózápor is előfordulhat. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. A késő esti órákra 1-3 fok közé hűl a levegő. 

null

Csütörtök: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, csapadék nem valószínű. A délnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete -2, 0 fok között alakul. A délutáni órákra 5-7 fokig melegszik a levegő. 

null

Péntek: napközben megvastagszik felettünk a felhőzet és a kora délutáni óráktól egyre többfelé várható eső, zápor. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A délutáni órákra 6-8 fok közé melegszik a levegő. 

null

Távolabbi kilátások: a hétvége időjárását egy mediterrán ciklon alakítja, így többnyire borongós, csapadékos idő várható. Eleinte eső várható, majd szombat délutántól a beáramló hidegebb levegő hatására vegyesen havas eső, havazás is előfordulhat. Fokozatosan mérséklődik a nappali felmelegedés, visszatérnek a télies hőmérsékletek.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: melegfront, január, hidegfront, tél, időjárás