A kelet felől érkezett hideg levegő utánpótlása megszűnik, a következő napokban már ismét nyugatias áramlás alakul ki a Kárpát-medence felett.
Ma egy melegfront éri el térségünket, ennek hatására időnként erősebben megnövekszik a felhőzet és elszórtan kisebb esők, záporok is előfordulhatnak. A reggeli, délelőtti órákban rövid ideig tartó ónos eső, vagy ónos szitálás is előfordulhat. A megélénkülő széllel enyhébb léghullámok érkeznek fölénk, a délutáni órák hőmérséklete már elérheti a 8-9 fokot.

 Holnap már egy hidegfront okoz változékony, esőkkel, záporokkal tarkított időt. A front nem okoz jelentős lehűlést, legfeljebb 1-2 fokkal esik vissza a hőmérséklet. 

 Csütörtökön átmenetileg megnyugszik az idő, napközben több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A hőmérsékletekben nem várható lényeges változás, folytatódik az átlagosnál enyhébb idő. 

 A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Kedd: gyakran lesz erősen felhős az ég, helyenként azonban kevés napsütésre is számíthatunk. Napközben elszórtan alakulhat ki kisebb eső, futó zápor. A reggeli, délelőtti órákban ónos eső is előfordulhat. A déli, délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 6-9 fok között alakul. Késő estére 3-5 fok közé hűl a levegő. 

 

null

Szerda: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb néhol szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. A délnyugati, majd későbbiekben északnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 4-6 fok közé melegszik a levegő. 

 

null

Csütörtök: változóan  felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, erőteljesebb felhősödés majd a késő délutáni óráktól valószínű. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete -2, 0 fok között alakul. A délutáni órákra 5-7 fok közé enyhül a levegő. 

 

null

Távolabbi kilátások: pénteken egy mediterrán ciklon érheti el térségünket, ami a hétvége időjárását is meghatározhatja majd. Egyre többfelé várható jelentős mennyiségű erő, zápor. Vasárnaptól a beáramló hidegebb levegő hatására havas eső is előfordulhat. A hőmérsékletek továbbra is az átlagos felett alakulnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tél, szalinay, január, időjárás