Keleti, északkeleti áramlással egyre hidegebb léghullámok érkeznek fölénk, így további lehűlés várható, a legmagasabb nappali hőmérsékletek már csak 2 fok körül alakulnak. A fölénk érkező levegő egyre szárazabb lesz, így tovább szakadozik a felhőzet, a délutáni órákban már több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. 

Holnap hajnalra erősen lehűl a levegő, helyenként -5 fok alá csökken a hőmérséklet. Napközben változóan felhős idő várható, 0 fok körüli maximum hőmérsékletekkel.

Kedden már egy melegfront éri el térségünket, ennek hatására erősen megnövekszik a felhőzet és a délutáni óráktól már kisebb eső, zápor is előfordulhat. Az időszak elején helyenként ónos eső, havas eső is kialakulhat. Megenyhül az idő, a délutáni órákra már 5 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: eleinte még előfordulhat hószállingózás, majd napközben csökken a csapadékhajlam, a délutáni órákban több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. Késő estére -3,-1 fok közé hűl a levegő. 

Hétfő: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, helyenként azonban erősen felhős időszakok is előfordulhatnak. Néhol jelentéktelen hószállingózás is kialakulhat. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete -6,-4 fok között alakul. A délutáni órákra 0 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Kedd: napközben fokozatosan megnövekszik a felhőzet és a délutáni órákban már kisebb eső, zápor is előfordulhat. Kisebb körzetekben átmeneti ónos eső sem kizárt. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra -5,-3 fok közé hűl a levegő. A délutáni órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul.

Távolabbi kilátások: a jövő hét szombatig folytatódik a változékony, de összességében az átlagosnál enyhébb idő. A hideg és melegfrontok gyakran váltogatják egymást és időnként esők, záporok, esetleg hózáporok is előfordulhatnak. Vasárnaptól újabb lehűlés valószínű. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tél, hűvös, havas, változékony, szél, , csapadék, eső, időjárás