Egy ciklon áramlási rendszerében továbbra is nedves léghullámok ékeznek a Kárpát-medence fölé, így folytatódik a változékony idő. Szombatig többnyire a felhőké lesz a főszerep, csak kisebb körzetekben bukkanhat elő rövid időre a nap.

Elszórtan előfordulhat kisebb eső, zápor, nagy területre kiterjedő jelentős mennyiségű csapadék azonban nem valószínű. 

A ciklon hátoldalán északkelet felől már hidegebb léghullámok érkeznek fölénk, így fokozatosan mérséklődik a nappali felmelegedés, a hőmérsékletek azonban szombatig még az átlagos felett alakulnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Csütörtök: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb kisebb körzetekben szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Néhol tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak. Elszórtan várható kisebb eső, szitálás. Az északkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. Késő estére 3-5 fok közé csökken a hőmérséklet. 

null

Péntek: folytatódik a borongós idő, legfeljebb átmenetileg vékonyodhat el a felhőzet. Néhol előfordulhat kisebb eső, szitálás. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul. A délutáni órákra 4-6 fok közé enyhül a levegő. 

null

Szombat: többnyire erősen felhős idő várható, kisebb körzetekben azonban gyengén felhős időszakok is előfordulhatnak. Néhol kialakulhat kisebb eső, vagy havas eső. Az északkeleti szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul. A délutáni órákra 3-5 fok közé enyhül a levegő. 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét hétfőig tovább hűl a levegő, helyenként már napközben is fagypont körüli hőmérsékletek várhatók. Hétfő estétől enyhébb, nedvesebb levegő érkezik fölénk a magasban, így erősebben megnövekszik a felhőzet és helyenként hószállingózás, kisebb hóesés is előfordulhat. Keddtől átmenetileg megenyhül az idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: január, tél, időjárás