Egy tőlünk délnyugatra örvénylő ciklon áramlási rendszerében továbbra is enyhe, de már növekvő nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk. Napközben kezdetben még előfordulhat kevés napsütés, majd borultságig növekszik a felhőzet és a késő délutáni, esti óráktól már kisebb csapadék is előfordulhat. A több felhő miatt kissé mérséklődik a nappali felmelegedés, 10 foknál azonban még nem lesz hűvösebb. 

A következő napokban borongós, esőkkel, záporokkal tarkított időre számíthatunk. Kissé tovább mérséklődik a nappali felmelegedés, a hőmérsékletek azonban továbbra is az átlagos felett alakulnak. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null
 

Kedd: eleinte még lehetnek gyengén felhős tájak, majd napközben fokozatosan megvastagszik felettünk a felhőzet és az esti óráktól már szórványosan eső, zápor is előfordulhat. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 9-11 fok között alakul. Késő estére 5-7 fok közé csökken a hőmérséklet. 

 

null

Szerda: többnyire borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. A délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. A délutáni órákra 6-8 fok közé enyhül a levegő. 

 

null

Csütörtök: erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb néhol szakadozhat fel rövid időre a felhőzet. Eleinte még többfelé várható eső, zápor, majd a délutáni óráktól fokozatosan csökken a csapadékhajlam. Az északkeletire forduló szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A délutáni órákra 5-7 fok közé enyhül a levegő. 

null
 

Távolabbi kilátások: a hétvégén további lehűlés várható, a nappali hőmérsékletek azonban továbbra is az átlagos felett alakulnak. A jövő hét elején újabb enyhülés kezdődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: előre, szalinay, időjárás