Nyugati áramlással óceáni eredetű, enyhe léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé, így folytatódik az évszakos átlagnál több fokkal melegebb idő. Az enyheség mellé időnként nedvesebb levegő is érkezik, így az időjárás változékony jellege megmarad. Ma egy melegfront csapadékzónája halad át felettünk, így a nap első felében még többnyire a felhőké lesz a főszerep és szórványosan kisebb esők, záporok is előfordulhatnak. A délutáni órákra azonban csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet felszakadozása.

Holnaptól szárazabb, ugyanakkor igen enyhe levegő árasztja el térségünket. A hétvégén már több lesz a napsütés és további jelentős felmelegedés várható. A kora délutáni órákra általában 13-15 fok közé emelkedik a hőmérséklet, de kisebb körzetekben ennél 1-2 fokkal melegebb is lehet. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Péntek: eleinte erősen felhős, vagy borult idő várható, szórványosan kisebb eső is előfordulhat, majd a délutáni óráktól csökken a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul. Késő estére 6-8 fok közé hűl a levegő. 

null

Szombat: változóan felhős, többnyire napos idő várható. A déli, délnyugati szél élénk, néhol erős lesz. A hajnali órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul. A délutáni órákra 13-15 fok közé melegszik a levegő. 

null

Vasárnap: gyengén felhős, napos idő várható, csak kisebb körzetekben lehetnek erősen felhős időszakok. A délnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. A délutáni órákra 13-15 fok közé melegszik a levegő. 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig folytatódik az igen enyhe idő, majd ezt követően fokozatos lehűlés kezdődik, komolyabb télies fordulat azonban továbbra sem valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tavasz, január, enyhülés, időjárás