Nyugati áramlás alakult ki a Kárpát-medence felett, amellyel váltakozó nedvességtartalmú, többnyire igen enyhe léghullámok érkeznek fölénk. A következő napokban is folytatódik a változékony, frontokkal tarkított idő. Kisebb lehűlések és jelentősebb enyhülések váltogatják egymást, a hőmérsékletek pedig több fokkal az átlagos felett alakulnak. A frontátvonulások alkalmával többfelé várható eső, zápor, néhol akár jelentős mennyiségű csapadék is előfordulhat. 

Az újabb esőket, záporokat okozó front a ma délutáni, esti órákban éri el térségünket. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Hétfő: eleinte még előfordulhatnak gyengén felhős tájak, majd napközben borultságig növekszik a felhőzet és a késő délutáni, esti óráktól már eső, zápor is kialakulhat. A délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul. A késő esti órákra 5-7 fok közé hűl a levegő. 

null

Kedd: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb néhol szakadozhat fel a felhőzet. Eleinte többfelé várható eső, zápor, majd a délutáni órákra csökken a csapadékhajlam. Az északnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A délutáni órákra 5-7 fok közé enyhül a levegő. 

null

Szerda: gyakran lesz erősen felhős az ég, kevés napsütés esetleg a reggeli, délelőtti órákban fordulhat elő. A délutáni óráktól szórványosan várható kisebb eső, zápor. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete -1,+1 fok között alakul. A délutáni órákra 6-8 fok közé melegszik a levegő. 

null

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben sem várható lényeges változás, folytatódik a változékony, igen enyhe idő. Esők, záporok több alkalommal is kialakulhatnak majd. A több napsütés pénteken és szombaton valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: 2018, időjárás, január