Hidegfront csapadékzónája alakítja időjárásunkat, ezért ma borult lesz az ég, legfeljebb átmenetileg vékonyodhat el a felhőzet. A reggeli, délelőtti óráktól egyre többfelé várható eső, zápor. A hidegfront betörésekor néhol zivatar is előfordulhat majd. A napi maximum hőmérsékletek még a délelőtti órákban állnak be, ezt követően fokozatos lehűlés kezdődik. 

Az éjszakai órákban a beáramló hidegebb levegő hatására már havas eső, a magasabb helyeken havazás is előfordulhat, de péntek reggeltől gyorsan csökken a csapadékhajlam, még a délelőtt folyamán megkezdődik a felhőzet elvékonyodása, felszakadozása. A megerősödő északnyugati széllel hidegebb léghullámok érkeznek fölénk, így további lehűlés várható, napközben már nem lesz melegebb 3-4 foknál. 

Szombat hajnalra nyugalomba jut felettünk a hidegfront, felszakadozik a felhőzet, mérséklődik a szél, ennek hatására pedig erősen lehűl a levegő. Többnyire -4,-2 fok közötti minimum hőmérsékletek várhatók, de kisebb körzetekben -5 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet. 
Napközben azonban már egy újabb melegfront éri el térségünket, ennek hatására erősen megnövekszik a felhőzet és néhol kisebb eső, zápor is előfordulhat. A melegedés egyelőre csak a magasban érezteti hatását, a talaj közelében még csak 1-2 fokkal emelkedik a hőmérséklet. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Csütörtök: túlnyomóan borult idő várható, többfelé esővel, záporral. A késő esti óráktól a magasabb dombokon és néhol síkvidéken is már havas eső, esetleg havazás is előfordulhat. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, időnként megerősödik. A délelőtti órák hőmérséklete még 6-8 fok között alakul, ezt követően azonban fokozatosan hűl a levegő, a késő esti órákban már nem lesz melegebb 2-3 foknál. 

null

Péntek: a reggeli órákban még előfordulhat kisebb havas eső, vagy hószállingózás, majd ezt követően fokozatosan csökken a csapadékhajlam, a délutáni órákra felszakadozik a felhőzet. Az északnyugati szél többfelé megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 0,+2 fok között alakul. A délutáni órákra 2-4 fok közé enyhül a levegő. 

null

Szombat: eleinte meg előfordulhatnak gyengén felhős tájak, majd fokozatosan megnövekszik a felhőzet, kisebb eső, vagy zápor azonban csak néhol fordulhat majd elő. A délnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete -4,-2 fok között alakul. A délutáni órákra 3-5 fok közé enyhül a levegő. 

null

Távolabbi kilátások: a hétvégén újabb jelentős enyhülés kezdődik, szilveszter és újév napján már kevéssel 10 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet. A jövő héten újabb frontok érik el térségünket, de jelentős lehűlés továbbra sem várható, marad az átlagosnál enyhébb idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hidegfront, tél, időjárás