Egy közelgő hidegfront előterében ma még igen enyhe, eleinte száraz levegő érkezik fölénk. Napközben folytatódik a változóan felhős, napos idő, jelentősebb felhőzetnövekedés majd a késő délutáni, esti óráktól kezdődik, számottevő csapadék azonban ekkor sem valószínű. A legmagasabb nappali hőmérsékletek kevéssel 10 fok felett alakulnak. 

Holnapra megérkezik fölénk a hidegfront csapadékzónája, így mindenhol beborul az ég és egyre nagyobb területen kezdődik esőzés. A déli órákig még enyhe idő várható, ezt követően azonban fokozatosan csökken a hőmérséklet. 

A front mögött beáramló hidegebb levegő hatására péntek hajnalban már havas eső, a magasabb dombokon átmeneti havazás is előfordulhat, a délelőtti órákban azonban gyorsan csökken a csapadékhajlam. A megerősödő északnyugati széllel hideg levegő árasztja el térségünket, a legmagasabb nappali hőmérsékletek már 5 fok alatt alakulnak. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

 

null

Szerda: eleinte folytatódik a változóan felhős idő, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, majd a délutáni, esti óráktól már erőseben megnövekszik a felhőzet, de csapadék még nem valószínű. A délnyugati szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. Késő estére 8-10 fok közé hűl a levegő. 

 

null

Csütörtök: túlnyomóan borult idő várható többfelé esővel, záporral. Késő este a magasabb helyeken havas eső, esetleg hóesés is előfordulhat. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. A déli órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul, ezt követően azonban várhatóan jelentősen csökken a hőmérséklet. 

 

null

Péntek: eleinte még előfordulhat kevés vegyes halmazállapotú csapadék, majd napközben fokozatosan elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet, a délutáni órákban már több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Az északnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A hajnali órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 2-4 fok közé enyhül a levegő. 

 

null

Távolabbi kilátások: a hétvégén ismét délire fordul felettünk az áramlás, amellyel egyre enyhébb levegő érkezik fölénk. Szilveszter és újév napján már 10 fok körüli nappali hőmérsékletek várhatók. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: előre, időjárás, szalinay