Hazánk az Északnyugat-Európa felett örvénylő ciklonok előoldali, meleg áramlásába került. Délnyugat felől több hullámban igen enyhe, többnyire alacsony nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk, így folytatódik az ilyenkor szokásosnál több fokkal enyhébb idő. Szerdáig kissé tovább erősödik a nappali felmelegedés, kevéssel 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. 

Eleinte változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, majd szerda délutántól, estétől egy közelgő hidegfront hatására már erősebben megnövekszik a felhőzet, de kisebb eső még csak néhol alakulhat ki.

 Csütörtökön már a hidegfront alakítja időjárásunkat, így borongós, csapadékos időre számíthatunk. Többnyire eső várható, de a késő esti óráktól a magasabb dombokon havas eső, átmeneti hóesés is előfordulhat majd. A péntek reggeli órákig összességében kiadós mennyiségű csapadék  is hullhat. A megerősödő északnyugati széllel hidegebb léghullámok érkeznek fölénk, így napközben fokozatos lehűlés kezdődik. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null
 

Kedd: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütés is várható. Csapadék nem valószínű. A délnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul. Késő estére 6-8 fok közé hűl a levegő.

null
 

Szerda: eleinte változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, majd a késő délutáni, esti óráktól erősebben megnövekszik a felhőzet és néhol kisebb eső, zápor is előfordulhat. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A délutáni órákra 11-13 fok közé enyhül a levegő. 

 

null

Csütörtök: túlnyomóan borult idő várható több többfelé esővel, záporral. A késő esti óráktól a magasabb helyeken már havas eső is előfordulhat. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. A déli órákra 6-8 fokig enyhül a levegő, ezt követően azonban fokozatosan csökken a hőmérséklet.

 

null

Távolabbi kilátások: pénteken és szombaton már az átlagosnak megfelelő hőmérsékletű, többnyire csapadékmentes idő várható. Szilveszter napján újabb enyhülés kezdődik, ismét 10 fok közelébe emelkedhet a hőmérséklet. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: előre, szalinay, időjárás