Délnyugati áramlással enyhe, száraz léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé. A következő napokban folytatódik az ilyenkor szokásosnál több fokkal enyhébb idő. Többnyire a napsütésé lesz a főszerep, legfeljebb kisebb körzetekben, elsősorban a zárt völgyekben maradhat meg tartósabban az éjszakai órákban képződött köd.

Az éjszakák már fagymentesek lesznek, napközben pedig eleinte 7-10, majd holnaptól már 10-12 fok közötti maximum hőmérsékletek várhatók. 
Szerda este egy hidegfront csapadékzónája éri el térségünket, így erősen megnövekszik a felhőzet és helyenként már kisebb eső, zápor is előfordulhat majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

hétfő.jpg

Hétfő: többnyire napos, száraz idő várható, kisebb körzetekben azonban tartósan ködös, vagy rétegfelhős időszakok is előfordulhatnak. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete általában 7-10 fok között alakul, de a felhősebb tájakon nem lesz melegebb 5 foknál. Késő estére 2-4 fok közé hűl a levegő. 

kedd.jpg

Kedd: többnyire változóan felhős, napos idő várható, helyenként azonban erősen felhős időszakok is előfordulhatnak majd. Csapadék nem valószínű. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 10-12 fok közé enyhül a levegő. 

szerda.jpg

Szerda: eleinte változóan felhős, napos idő várható, majd a délutáni, esti óráktól már erősebben megnövekszik a felhőzet és néhol kisebb eső, zápor is előfordulhat majd. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A délutáni órákra 11-13 fok közé enyhül a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: csütörtöktől egy hidegfront hatására ismét csapadékosabbra, átmenetileg hűvösebbre fordul az idő. A jelenlegi számítások szerint azonban szilvesztertől újabb enyhülés kezdődik. 

Áldott karácsonyt kívánunk minden kedves olvasónknak! 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tavaszias, Karácsony, december, enyhe, időjárás