A következő 24 óra időjárását egy ciklon alakítja, így meglehetősen változékony, csapadékos időre számíthatunk. Szombat reggelig összességében jelentős, 20 mm-t meghaladó mennyiségű eső is hullhat. 
Ma még folytatódik az átlagosnál több fokkal enyhébb idő, a legmagasabb nappali hőmérsékletek 10 fok közelében alakulnak. 

Holnapra eltávolodik térségünkből a ciklon, fokozatosan csökken a csapadékhajlam, a délutáni órákban már több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A távozó ciklon hátoldali áramlásában azonban hidegebb levegő érkezik fölénk, így fokozatos lehűlés kezdődik, napközben már csak 5 fok körüli maximum hőmérsékletek várható. 

Vasárnap is folytatódik a száraz, hideg levegő beáramlása. Több lesz a napsütés, ennek ellenére azonban kissé tovább mérséklődik a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Péntek: többnyire borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet.Többfelé várható eső, zápor. A holnap reggeli órákig helyenként kiadós mennyiségű csapadék is hullhat. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 9-11 fok között alakul. A késő esti órákra 4-6 fok közé hűl a levegő. 

null

Szombat: eleinte borult lesz az ég és többfelé várható eső, néhol havas eső, majd napközben csökken a csapadékhajlam, a délutáni órákban már kevés napsütés is lehet. Az északnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A hajnali órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul. A délutáni órákra 5 fok közelébe enyhül a levegő. 

null

Vasárnap: változóan felhős idő várható hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete -3,-1 fok között alakul. A délutáni órákra 2-4 fok közé enyhül a levegő.

null

Távolabbi kilátások: tartósabb északi áramlás alakul ki felettünk, így a jövő héten fokozatosan tovább csökken a hőmérséklet, visszatér a télies idő. Számottevő csapadék azonban nem várható, legfeljebb futó hózáporok fordulhatnak elő. A következő hétvége időjárása egyelőre még bizonytalan. 

A jelenlegi számítások szerint Somogy megyében a fehér karácsony esélye: 10 %

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: december, karácsony, tél, időjárás