Északnyugati áramlással változó nedvességtartalmú, az évszakos átlagnak nagyjából megfelelő hőmérsékletű léghullámok érkeznek fölénk. A következő napokban több front is érint minket, így meglehetősen változékony idő várható. Összességében a felhőké lesz a főszerep, a távozó és érkező frontok között azonban derült időszakok is előfordulhatnak majd. Időnként kialakulhat kisebb vegyes halmazállapotú csapadék, számottevő eső, vagy hó azonban nem hullik. Az éjszakák gyengén fagyosan lesznek, napközben pedig 5 fok alatti csúcs hőmérsékletek várhatók. 

Szerdától délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel több hullámban egyre enyhébb levegő érkezik fölénk. Fokozatos enyhülés kezdődik, a hét második felében már 10 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. A fölénk érkező levegő többnyire száraz lesz, így több-kevesebb napsütésre mindenhol számíthatunk. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

hétfő.jpg

Hétfő: gyakran lesz erősen felhős az ég, legfeljebb rövid időszakokra bukkanhat elő a nap. Szórványosan várható kisebb hószállingózás, havas eső, gyenge eső. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. Késő estére 0 fokig hűl a levegő.

kedd.jpg

Kedd: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett kevés napsütésre is számíthatunk. Néhol előfordulhat kisebb eső, havas eső. Kisebb körzetekben, főleg a hajnali órákban gyenge ónos eső is előfordulhat. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete -2, 0 fok között alakul. A délutáni órákra 3-5 fok közé enyhül a levegő.

szerda.jpg

Szerda: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Csapadék nem valószínű. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 0,+2 fok között alakul. A délutáni órákra 5-7 fok közé melegszik a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a változékony idő. Eleinte jelentős enyhülés várható,10 fok körüli nappali hőmérsékletekkel, majd szombattól, vasárnaptól újabb lehűlés várható. Az átmeneti szárazabb idő után a hétvégén újabb vegyes halmazállapotú csapadék valószínű. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: december, változékony, hideg, időjárás, tél