Dél, délkelet felől egy mediterrán ciklon közelítette meg hazánkat, jelentős időjárásváltozás azonban nem várható térségünkben. Többnyire felhős idő várható, számottevő csapadék azonban nem várható, legfeljebb elvétve alakulhat ki kisebb hószállingózás. 

A jövő hét elején északnyugat felől gyenge frontok érik el térségünket, így az eddigieknél változékonyabb idő valószínű. Szórványosan előfordulhatnak kisebb esők, havas esők, de nagyobb területre kiterjedő jelentős csapadék továbbra sem várható. Keddtől gyengül az éjszakai lehűlés, napközben pedig már 5 fok köröli maximum hőmérsékletek várhatók. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

vasárnap.jpg

Vasárnap: gyakran lesz erősen felhős az ég, inkább csak rövid időszakokra bukkanhat elő a nap. Néhol előfordulhat kisebb hószállingózás. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 0,+2 fok között alakul. Késő estére -2, 0 fok közé hűl a levegő. 

hétfő.jpg

Hétfő: gyakran lesz erősen felhős az ég, emellett azonban több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Szórványosan előfordulhat kisebb eső, futó zápor, az északi tájakon esetleg hózápor. Az északnyugati szél élénk, helyenként erős lesz. A hajnali órák hőmérséklete -5,-2 fok között alakul, az alacsonyabb értékeket a derült tájakon mérhetjük. A délutáni órákra 1-3 fok közé enyhül a levegő. 

kedd.jpg

Kedd: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett kevés napsütés is lehet. Szórványosan várható kisebb eső, zápor. A reggeli órákban néhol havas eső, gyenge ónos eső is előfordulhat. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete -2, 0 fok között alakul. A délutáni órákra 2-4 fokig enyhül a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepétől egyre enyhébb léghullámok érkeznek fölénk, a hét második felében már 10 fok közelébe emelkedhet a hőmérséklet. A hétvégén azonban újabb lehűlés valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: december, tél, hideg, időjárás