Dél felől egy mediterrán ciklon közelíti meg a Kárpát-medencét, ennek hatására a hétvégén kissé változékonyabbra, felhősebbre fordul az idő. A ciklon fő csapadékzónája azonban határainkon kívül marad, így térségünkben legfeljebb gyenge hószállingózások fordulhatnak elő. A ciklon hátoldalán továbbra is hideg levegő érkezik fölénk, így kissé tovább mérséklődik a nappali felmelegedés, a legmagasabb hőmérsékletek mindössze 0,+2 fok között alakulnak. Az éjszakai lehűlés is erősödik, helyenként már -5 fok alá csökkenhet a hőmérséklet.

A jövő hét első napjaiban is folytatódik a kissé változékony, télies idő. További lehűlés, vagy jelentősebb csapadék nem várható, legfeljebb elvétve fordulhat elő futó zápor, vagy hózápor.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

 

szombat.jpg

Szombat: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Csapadék nem várható. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. Késő estére -2, 0 fok közé hűl a levegő. 

vasárnap.jpg

Vasárnap: napos és erősen felhős időszakok váltakoznak, legfeljebb néhol fordulhat elő kisebb hószállingózás. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete -5,-2 fok között alakul, az alacsonyabb értékeket a derültebb tájakon mérhetjük. A délutáni órákra 0,+2 fok közé enyhül a levegő. 

hétfő.jpg

Hétfő: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol előfordulhat gyenge havas eső, vagy hószállingózás. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete -5,-2 fok között alakul, az alacsonyabb értékeket a derültebb tájakon mérhetjük. 
A délutáni órákra 1-3 fok közé enyhül a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepétől enyhülés kezdődik, a nappali hőmérsékletek már 5 fok felett alakulhatnak. Újabb kisebb lehűlés a hétvége felé valószínű. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: fagy, hideg, , csapadék, tél, időjárás