A kiadós csapadékot okozó ciklon kelet felé elhagyja térségünket, mögötte pedig már szárazabb, hidegebb léghullámok érkeznek fölénk. A nap első felében még többfelé várható eső, havas eső, majd fokozatosan csökken a csapadékhajlam, a délutáni órákban megkezdődik a felhőzet elvékonyodása.
A délutáni órák hőmérséklete már csak 3 fok körül alakul, de az erős északi szél miatt ennél jóval alacsonyabb lesz a hőérzetünk. 

Péntekre nyugalomba jut felettünk a hideg levegő, fokozatosan mérséklődik a légmozgás. A fagyos reggelt követően többnyire napos, száraz idő várható mérsékelt nappali felmelegedéssel. 

A hétvégén dél felől egy mediterrán ciklon érinti hazánkat, így ismét változékonyabbra, felhősebbre fordul az idő. A ciklon pályája, ebből adódóan a várható csapadék mennyisége és területi eloszlása még kissé bizonytalan. A jelenlegi számítások szerint Somogyban csak jelentéktelen hószállingózások fordulhatnak elő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

cs

Csütörtök: eleinte borult idő várható többfelé esővel, havas esővel, majd a délutáni órákban megszűnik a csapadék, megkezdődik a felhőzet elvékonyodása, felszakadozása. A északnyugati, északi szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul. A késő esti órákra 0,+2 fok közé hűl a levegő. 

p

Péntek: többnyire változóan felhős, napos idő várható, legfeljebb az esti óráktól növekedhet meg erősebben a felhőzet. Az északi, északnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete -3,-1 fok között alakul. A délutáni órákra 3-5 fok közé enyhül a levegő. 

szombat.jpg

Szombat: többnyire erősen felhős idő várható, legfeljebb néhol süthet ki rövid időre a nap. Elszórtan előfordulhat kisebb hószállingózás. Az északi, északkeleti szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete -3,-1 fok között alakul. A délutáni órákra 0,+2 fok közé enyhül a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig folytatódik az átlagosnak megfelelő hőmérsékletű, kora télies idő. Komolyabb lehűlés, vagy nagyobb havazás továbbra sem valószínű. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjárás, előrejelzés, hideg, , tél