A ciklon előoldali áramlásában enyhe, nagy nedvességtartalmú, hátoldalán pedig sarkvidéki eredetű, hideg léghullámok érkeznek fölénk. A két levegőfajta  a Kárpát-medence felett keveredik egymással, így a következő napokban meglehetősen változékony, csapadékos idő várható. 

Ma még a ciklon "meleg" áramlásában leszünk, így a nappali hőmérsékletek 5 fok körül alakulnak. Napközben tovább vastagszik felettünk a felhőzet és a délelőtti óráktól már egyre többfelé várható eső, zápor. Csütörtök délig összességében kiadós mennyiségű csapadék is hullhat. 

Holnap már átkerülünk a ciklon hátoldali, hideg áramlásába, így az addigi esőket helyenként már havas eső, a magasabb helyeken esetleg havazás válthatja fel. Ezzel egy időben azonban csökken a csapadékhajlam, a késő délutáni, esti óráktól megkezdődik a felhőzet elvékonyodása. A megerősödő északnyugati széllel ismét hidegebb levegő érkezik fölénk, így tovább csökken a hőmérséklet. 

Péntekre elhagyja térségünket a ciklon, átmenetileg ismét csendesebb idő köszönt be. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Szerda: túlnyomóan borult idő várható egyre többfelé esővel, záporral. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete általában 3-5 fok között alakul, de a déli tájakon ennél 1-2 fokkal melegebb is lehet. A késő esti órákra 2-4 fok közé hűl a levegő. 

null

Csütörtök: eleinte borult idő várható többfelé esővel, havas esővel, majd a délutáni, esti óráktól csökken a csapadékhajlam, az északi tájakon megkezdődik a felhőzet elvékonyodása. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 2-4 fok közé enyhül a levegő. 

null

Péntek: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Csapadék nem lesz. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete -3,-1 fok között alakul. A délutáni órákra 3-5 fok közé hűl a levegő. 

Távolabbi kilátások: a hétvégén további lehűlés várható, a hőmérsékletek már napközben is fagypont közelében alakulnak. Szombaton egy újabb mediterrán ciklon közelíti meg térségünket, az ebből várható csapadék mennyisége, halmazállapota, illetve területi eloszlása azonban még bizonytalan.

null

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: havazás, csapadék, időjárás