A mediterrán ciklon előoldali áramlásában enyhe, nagy nedvességtartalmú, hátoldalán pedig sarkvidéki eredetű, egyre hidegebb léghullámok érkeznek fölénk. A két levegőfajta felettünk keveredik egymással, így a következő napokban egyre változékonyabbra, csapadékosabbra fordul az idő. 

A közelgő ciklon hatásárra napközben fokozatosan megnövekszik a felhőzet, de csapadék az esti órákig még nem valószínű. A nappali hőmérsékletek továbbra is 5 fok közelében alakulnak. 

Holnapra megérkezik fölénk a ciklon csapadékzónája, ezért megvastagszik felettünk a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor. A délkeletire forduló széllel átmenetileg enyhébb levegő érkezik fölénk a magasban, a talaj közelében azonban ebből nem sokat érzékelünk majd. 

Csütörtökre már a ciklon hátoldali, hideg áramlásába kerülünk, így az addigi esőket helyenként már havas eső, a magasabb helyeken havazás válthatja fel. Ezzel együtt fokozatosan csökken a csapadékhajlam, az esti óráktól már megkezdődik a felhőzet elvékonyodása, felszakadozása. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Kedd: eleinte még előfordulhatnak napos tájak, majd a délutáni óráktól fokozatosan megnövekszik a felhőzet, de csapadék a késő esti órákig nem várható. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. Késő estére 2-4 fok közé hűl a levegő. 

null

Szerda: túlnyomóan borult idő várható egyre többfelé esővel, záporral. A délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 0 fok körül alakul. A délutáni órákra 4-6 fok közé enyhül a levegő. 

null

Csütörtök: erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb a késő esti óráktól szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé várható eső, havas eső. A magasabb helyeken átmeneti hóesés is előfordulhat. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul. 

Távolabbi kilátások: a hétvégén további lehűlés várható, a hőmérsékletek már napközben is fagypont közelében alakulnak. Szombaton egy újabb mediterrán ciklon éri el térségünket, ennek hatására egyre többfelé kezdődik havazás.

null

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: november, csapadék, időjárás