Egy közelgő hidegfront előterében ma még enyhe léghullámok érkeznek fölénk, így folytatódik az évszakos átlagnál enyhébb idő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek többnyire 12-14 fok között alakulnak, csak kisebb körzetekben lehet ennél hűvösebb. Napközben eleinte még lehet kevés napsütés, majd fokozatosan megvastagszik felettünk a felhőzet és a késő esti óráktól már egyre többfelé várható eső, zápor. 

A hidegfront esőzónája a vasárnap déli órákig át is halad felettünk, így fokozatosan csökken a csapadékhajlam. A megerősödő, időnként viharossá fokozódó északnyugati széllel az eddigieknél jóval hidegebb léghullámok árasztják el térségünket, a legmagasabb nappali hőmérsékletek már csak 5 fok körül alakulnak. 

Hétfőtől átmenetileg megnyugszik az idő, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Az éjszakai órákban többfelé várható fagy, napközben pedig az átlagosnak megfelelő, 5 fok körüli maximum hőmérsékletek várhatók. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Szombat: eleinte még előfordulhatnak gyengén felhős, napos tájak, majd napközben fokozatosan megnövekszik felettünk a felhőzet és az esti, késő esti órákban már eső, zápor is előfordulhat majd. A délnyugati szél megélénkül, majd az esti óráktól északnyugatira fordul és megerősödik. A nappali órák hőmérséklete 12-14 fok között alakul, de a ködös tájakon ennél jóval hűvösebb lesz. A késő esti órákra 7-9 fok közé hűl a levegő. 

null

Vasárnap: eleinte még többfelé várható eső, zápor, majd a délutáni óráktól csökken a csapadékhajlam, de többnyire felhős marad az ég. Az északnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A hajnali órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. A délutáni órákban 5 fok körüli maximum hőmérsékletek várhatók. 

null

Hétfő: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete -2, 0 fok között alakul. A délutáni órákra 4-6 fok közé enyhül a levegő. 

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepén egy újabb ciklon éri el térségünket, így egyre változékonyabbra fordul az idő. A ciklon áramlási rendszerében eleinte enyhe, majd a hét második felében már ismét hidegebb levegő érkezik fölénk. Szerdán, illetve csütörtökön többfelé várható eső, néhol havas eső.

null

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hidegfront, november, időjárás