Délnyugati áramlással enyhe, többnyire alacsony nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk, így a hétvégén is folytatódik a változóan felhős, napos idő. Az éjszakák továbbra is hidegek lesznek, a tartósan derült szélcsendes tájakon 0 fok közelébe hűl a levegő, a délutáni órákban azonban 15 fok körüli maximum hőmérsékleteket mérhetünk majd. Kisebb körzetekben, elsősorban a mélyebben fekvő, zárt völgyekben tartósabb ködfoltok is előfordulhatnak majd, ezeken a tájakon nem lesz melegebb 10 foknál. 

Hétfőn egy tőlünk délre haladó mediterrán ciklon áramlási rendszerében kissé nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk, ennek hatására már több lesz felettünk a felhő, de kisebb csapadék csak elszórtan fordulhat majd elő. Lehűlés nem várható, legfeljebb 1-2 fokkal esik vissza a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Szombat: változóan felhős, többnyire napos idő várható, legfeljebb néhol növekedhet meg tartósabban a fátyolfelhőzet. Kisebb körzetekben tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak majd. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete többnyire 13-15 fok között alakul, de a tartósan ködös, ködfelhős tájakon nem lesz melegebb 10 foknál. Késő estére 8-10 fok közé hűl a levegő. 

 

null

Vasárnap: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk. Csapadék nem valószínű. A délnyugati szél élénk, néhol erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 14-16 fokig melegszik a levegő, de a tartósabb felhős tájakon ennél hűvösebb lesz. 

 

null

Hétfő: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütés is lehet. Néhol előfordulhat kisebb eső, zápor. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. A délutáni órákra 12-14 fok közé melegszik a levegő. 

 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig nedvesebb léghullámok alakítják időjárásunkat, így sok lesz felettünk a felhő és főleg szerdán fordulhat elő többfelé csapadék. A hőmérsékletekben azonban nem lesz lényeges változás, jelentős lehűlés továbbra sem várható. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: előrejelzés, szalinay, időjárás