A várható nagy szél miatt Somogy megyében a másodfokú figyelmeztetés lépett életbe! 

 Egy tőlünk északra elhaladó ciklon markáns hidegfrontja alakítja időjárásunkat, így ma változékony, erősen szeles időre számíthatunk. Napközben átmenetileg megvastagszik felettünk a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor. A front csapadékzónája az esti órákra elhagyja térségünket, így megkezdődik a felhőzet felszakadozása. A hidegfront érkezésével viharossá, sőt orkán erejűvé fokozódik az északnyugati szél. Egyes helyeken 100-110 km/ erősségű károkozó szélrohamok is előfordulhatnak majd. A legmagasabb nappali hőmérsékletek még 15 fok közelében alakulnak, de a nagy szél miatt már alacsonyabb lesz a hőérzetünk. 

Holnapra megérkezik fölénk a hidegebb levegő is, így jelentős lehűlés kezdődik, a délutáni órákban már csak 10 fok körüli csúcs hőmérsékletek várhatók. Napközben felhőátvonulásos, napos időre számíthatunk, legfeljebb elvétve fordulhat elő jelentéktelen futó zápor. Az erős, időnként viharos szél az esti óráktól mérséklődik, ennek hatására kedd hajnalra erősen lehűl a levegő, viszonylag nagy területen várható gyenge fagy. 

Kedd napközben észak felől újabb front közelíti meg térségünket, a vasárnapihoz hasonló komolyabb időjárási esemény azonban nem várható.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Vasárnap: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, de eleinte, illetve az esti órákban szakadozottabb is lehet a felhőzet. Napközben többfelé várható eső, zápor. A front érkezésekor akár gyenge zivatar is előfordulhat. A északnyugati szél viharos, néhol orkán erejű lesz. A délutáni órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul, de a megye déli tájain akár 17-18 fok is előfordulhat. Késő estére 8-10 fok közé hűl a levegő.

null

Hétfő: felhőátvonulások várhatók hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Elvétve előfordulhat futó zápor. Az északnyugati szél erős, időnként viharos lesz. A hajnali órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A délutáni órákra 9-11 fok közé enyhül a levegő. 

null
 

Kedd: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol előfordulhat futó zápor. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete -1,+2 fok között alakul, az alacsonyabb értékeket a szélcsendes tájakon mérhetjük. A délutáni órákra 9-11 fok közé enyhül a levegő. 

 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepére lassan nyugalomba jut felettünk a hidegebb levegő, fokozatosan gyengül a légmozgás. A hét második felében kissé enyhébb levegő érkezik fölénk, így a nappali hőmérsékletek már elérhetik a 14-15 fokot.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: előrejelzés, szalinay, időjárás