A néhány nap kellemes idő után ismét északnyugatira fordul felettünk az áramlás amellyel több hullámban egyre hűvösebb, váltakozó nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk. Ma még folytatódik a viszonylag kellemes idő, de már megvastagszik felettünk a felhőzet és a kora délutáni órákban kisebb esők, záporok is előfordulhatnak majd. A nappali hőmérsékletek még 15 fok felett alakulnak. 

Szombat hajnalra átvonul felettünk a hidegfront, így megkezdődik a felhőzet felszakadozása, napközben már hosszabb napos időszakok is előfordulhatnak. A megerősödő, helyenként viharossá fokozódó északnyugati széllel hűvösebb léghullámok érkeznek fölénk, így mérséklődik a nappali felmelegedés. 

Az átmeneti csapadékszünet után vasárnap már egy újabb front éri el térségünket, ismét egyre többfelé várható eső, zápor. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

 

p

Péntek: eleinte még lehetnek gyengén felhős, napos időszakok, majd napközben erősen megnövekszik a felhőzet és a délutáni órákban már kisebb esők, záporok is előfordulhatnak. Az északnyugati szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. Késő estére 9-11 fok közé hűl a levegő. 

szombat.jpg
 

Szombat: felszakadozik a felhőzet, napközben már felhőátvonulásos, napos időre számíthatunk. Néhol előfordulhat jelentéktelen futó záppor. Az északnyugati szél erős lesz. A hajnali órák hőmérséklete 5-8 fok között alakul. A délutáni órákra 12-14 fok közé enyhül a levegő. 

 

vas

Vasárnap: erősen megnövekszik a felhőzet és napközben egyre többfelé várható eső, zápor. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, időnként viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul. A délutáni órákra 13-15 fok közé melegszik a levegő. 

 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő hét elején további lehűlés várható, már csak 10 fok körüli maximum hőmérsékletekre számíthatunk. Kedd és szerda hajnalban nagy területen várható fagy. A hétvégéhez közeledve azonban újabb enyhülés kezdődhet. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: október, hideg, ősz, időjárás, lehűlés, eső