A hidegfront lassan nyugalomba jut felettünk, néhány napig anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat. A markáns frontok egyelőre elkerülik térségünket, így csütörtök estig csapadékmentes időre számíthatunk.

Holnaptól egy nyugati ciklon előoldali áramlásába kerül a Kárpát-medence.
Átmenetileg délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel a mostaninál enyhébb léghullámok érkeznek fölénk. Erősödik a nappali felmelegedés, csütörtök délután már helyenként 20 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

A kellemes idő azonban rövid életű lesz, péntek napközben ugyanis egy újabb hidegfront éri el térségünket.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütés is várható. Csapadék nem valószínű. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 12-14 fok között alakul. Késő estére 8-10 fok közé hűl a levegő.

Csütörtök: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak, csapadék nem lesz. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul, de a tartósan derült, szélvédett helyeken 0 fok várható. A délutáni órákra 16-18 fok közé melegszik a levegő.

Péntek: napközben erősen megnövekszik, megvastagszik felettünk a felhőzet és a délutáni óráktól már egyre többfelé várható eső, zápor. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 4-6 fok közé hűl a levegő. A délutáni órák hőmérséklete még többnyire 16-18 fok között alakul.

Távolabbi kilátások: a hétvégére már ismét hűvösebb levegő érkezik fölénk, így mérséklődik a nappali felmelegedés, már csak 10 fok körüli csúcs hőmérsékletek várhatók. Gyakran lesz erősen felhős az ég és időnként kisebb csapadék is előfordulhat majd. A jövő héten is folytatódik a változékony hűvös idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hűvös, eső, változékony, csapadék, szél, ősz, időjárás