A kiadós csapadékot okozó hidegfront kelet felé elhagyja térségünket, így ma már csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet felszakadozása.
A front mögött északnyugati áramlás alakul ki, amellyel továbbra is hűvös léghullámok érkeznek fölénk. A következő napokban tehát folytatódik az évszakos átlagnak már megfelelő hőmérsékletű, késő őszi idő. Éjszakánként a derült, szélvédett helyeken gyenge fagy is előfordulhat, napközben pedig kevéssel 15 fok alatti maximum hőmérsékletek várhatók.

Csütörtöktől egy ciklon előoldali áramlásába kerülünk, így átmenetileg délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel melegebb léghullámok érkeznek fölénk. Erősödik a nappali felmelegedés, helyenként már 20 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: napközben tovább szakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütésre már mindenhol számíthatunk. Elvétve előfordulhat jelentéktelen zápor. A északnyugati szél erős, időnként viharos lesz. A délutáni órák hőmérséklete 12-14 fok között alakul. Késő estére 7-9 fok közé hűl a levegő.

Szerda: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A hajnali órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul, de a derült, szélvédett helyeken ennél hidegebb lesz. A délutáni órákra 12-14 fok közé enyhül a levegő.

Csütörtök: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak, csapadék nem várható. A délnyugati szél kissé megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul, a szélvédett helyeken azonban gyenge fagy is előfordulhat majd. A délutáni órákra 16-18 fok közé enyhül a levegő.

Távolabbi kilátások: pénteken már egy újabb hidegfront éri el térségünket, így megnövekszik a felhőzet és szórványosan esők, záporok is előfordulhatnak. A hétvégére ismét visszaesik a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hűvös, változékony, ősz, szél, eső, időjárás, csapadék