Az északnyugatról érkező hidegfront a továbbiakban lelassul, hullámot vet vet felettünk, így csapadékzónája a holnapi nap időjárását is meghatározza majd. Napközben tovább növekszik, vastagszik a felhőzet és a kora délutáni órákban nyugat felől egyre többfelé várható eső, zápor. Néhol gyenge zivatartevékenység is előfordulhat. Az előző napokhoz képest már mérséklődik a nappali felmelegedés, hűvös idő azonban még nem várható.

A hét első napján túlnyomóan borult időre számíthatunk, legfeljebb az esti óráktól kezd el vékonyodni a felhőzet. Sokfelé várható újabb eső, zápor, összességében kiadós, helyenként 30-40 mm-t meghaladó mennyiségű csapadék is hullhat. Megerősödik, többfelé viharossá fokozódik az északnyugati szél, amely tovább hűti az amúgy sem magas hőérzetünket. Napközben további lehűlés várható, a legmagasabb hőmérsékletek már csak 10 fok körül, illetve kevéssel ez alatt alakulnak majd.

Keddre elvonul a csapadékzóna, mögötte pedig már szárazabb, de továbbra is meglehetősen hűvös léghullámok érkeznek fölénk. A felhőátvonulásos, erősen szeles időben kevéssel 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: napközben erősen megnövekszik, megvastagszik felettünk a felhőzet és a délutáni óráktól egyre többfelé várható eső, zápor, néhol esetleg gyenge zivatar. Az esti óráktól intenzív esőzés kezdődik. A szél északnyugatira fordul és megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. Késő estére 11-13 fok közé hűl a levegő.

Hétfő: túlnyomóan borult idő várható, legfeljebb az esti óráktól vékonyodhat el a felhőzet. Összességében többfelé várható újabb eső, zápor, helyenként kiadós mennyiségű csapadék is hullhat. Az északnyugati szél erős, időnként viharos lesz. A hajnali órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul. A délutáni órákban 8-10 fok közötti maximum hőmérsékletek várhatók.

Kedd: felszakadozik a felhőzet, napközben már változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Elvétve előfordulhat futó zápor. Az északnyugati szél erős, időnként viharos lesz. A hajnali órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul. A délutáni órákra 12-14 fok közé enyhül a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepétől kissé megnyugszik az idő, több-kevesebb napsütésre szinte mindennap számíthatunk. Éjszakánként a derült, szélvédett helyeken gyenge fagy is előfordulhat, napközben pedig többnyire 15 fok alatti maximum hőmérsékletek várhatók. A mostani számítások szerint a jövő hét végén újabb eső érkezik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: változékony, ősz, csapadék, időjárás