Jelentős átalakulás kezdődik a Kárpát-medence időjárásában. A tartós szép időt okozó anticiklon leépül felettünk, utat nyitva ezzel az északnyugat felől közelgő frontoknak. Ma még azonban folytatódik az eseménytelen idő, a délutáni órákra továbbra is 20 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. Zavartalan napsütés már nem várható, napközben ugyanis egyre több fátyolfelhő jelenik meg az égen.

Holnap megérkezik fölénk a hidegfront csapadékzónája, így napközben megvastagszik a felhőzet és a délutáni órákban már egyre többfelé várható eső, zápor. A front érkezésével megerősödik az északnyugati szél, így a ténylegesnél már hűvösebbet érezhetünk.  

A hidegfront nagy valószínűséggel lelassul, hullámot vet felettünk, így hétfő estig még hatással lesz időjárásunkra. A hét első napján tehát a felhőké lesz a főszerep és a délutáni, esti órákig még többfelé várható újabb eső, zápor. Összességében kiadós, 20 mm-t meghaladó mennyiségű csapadék is hullhat. Napközben további lehűlés várható, a napi maximum hőmérsékletek már csak 10 fok körül alakulnak, de az erős, időnként viharos északnyugati szélben ennél jóval alacsonyabb lesz a hőérzetünk.  

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Szombat: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 19-21 fok között alakul. Késő estére 11-13 fok közé hűl a levegő.

null

Vasárnap: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb néhol süthet ki rövid időre a nap. A délutáni órákban nyugat felől egyre többfelé várható eső, zápor. A szél napközben északnyugatira fordul és az esti óráktól fokozatosan megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul. A délutáni órákra 16-18 fok közé melegszik a levegő. 

null

Hétfő: borult idő várható, legfeljebb az esti órákban vékonyodhat el a felhőzet. Összességében többfelé várható újabb eső, zápor. Helyenként jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. Az északnyugati szél erős, időnként viharos lesz. A hajnali órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul. A délutáni órákra 9-11 fok közé enyhül a levegő.  

Távolabbi kilátások: kedden már csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet, a szél azonban továbbra is erős lesz. A hét közepétől csendesebb, naposabb időszak köszönt be. Kissé erősödik a nappali felmelegedés, éjszakánként azonban megjelennek a talaj menti fagyok.

null

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hidegfront, időjárás, október, kaposvár