A hétvége első felében még anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, így folytatódik az előző napokban megszokott kellemes idő. Továbbra is a napsütésé lesz a főszerep, csak kisebb körzetekben növekedhet meg átmenetileg a fátyolfelhőzet. A nappali hőmérsékletek pénteken és szombaton még kevéssel 20 fok felett alakulnak, ennél hűvösebb csak a tartósan felhős tájakon lehet. 

Vasárnaptól jelentős átalakulás kezdődik időjárásunkban. A tartós szép időt okozó anticiklon leépül felettünk, utat nyitva ezzel az északnyugat felől érkező frontoknak. Napközben eleinte még előfordulhat kevés napsütés, majd a délutáni órákban egy markáns hidegfront hatására beborul az ég és egyre többfelé várható eső, zápor. A hétfő délelőtti órákig néhol jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. A front érkezésével északnyugatira fordul a szél és többfelé viharossá fokozódik. 

Mérséklődik a nappali felmelegedés, de egyelőre nem lesz túl hűvös.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Péntek: többnyire napos idő várható, csak néhol növekedhet meg tartósabban a fátyolfelhőzet. A szél gyenge lesz. A délutáni órák hőmérséklete 20-22 fok között alakul. Késő estére 13-15 fok közé hűl a levegő. 

null

Szombat: napos és fátyolfelhős időszakok váltakoznak. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul. A délutáni órákra 19-21 fok közé melegszik a levegő. 

null

Vasárnap: napközben megnövekszik, megvastagszik felettünk a felhőzet és a délutáni óráktól nyugatról kelet felé haladva egyre többfelé várható eső, zápor. A szél északnyugatira fordul és megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul. A délutáni órákra 17-19 fok közé melegszik a levegő. 

Távolabbi kilátások: hétfőn tovább hűl a levegő, a legmagasabb nappali hőmérsékletek már csak 10 fok körül alakulnak. Eleinte még többfelé várható eső, zápor, majd a délutáni órákban fokozatosan csökken a csapadékhajlam. A jövő hét közepétől már ismét csendesebb, naposabb idő köszönt be és kissé erősödik a nappali felmelegedés is.

null

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: változás, ősz, meleg, időjárás