A hazánk időjárását alakító anticiklon a következő napokban sem változtatja helyzetét, így folytatódik a csendes, kora őszies idő. A felhőoszlató, leszálló légmozgásoknak köszönhetően többnyire napos, száraz idő várható, csak kisebb körzetekben növekedhet meg átmenetileg a felhőzet. A hőmérsékletek állandósulnak.

Éjszakánként 5 fok közelébe hűl a levegő, a legmelegebb kora délutáni órákban azonban kevéssel 20 fok feletti csúcs hőmérsékleteket mérhetünk majd. Vasárnaptól tartósan szélcsendes idő köszönt be, ezért fokozódik a ködhajlam. Éjszakánként már többfelé képződhet köd, ami a legtöbb helyen még a reggeli órákban feloszlik. Kisebb körzetekben azonban tartósan ködös, vagy ködfelhős időszakok is előfordulhatnak majd, ezeken tájakon nem lesz melegebb 15 foknál. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Péntek: változóan felhős, napos idő várható, csak néhol lehetnek tartósan felhős időszakok. Csapadék nem lesz. Az északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 19-21 fok között alakul. Késő estére 13-15 fok közé hűl a levegő. 

null

Szombat: többnyire napos idő várható, átmenetileg azonban megnövekedhet a fátyolfelhőzet. A délnyugati szél kissé megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul. A délutáni órákra 19-21 fok közé melegszik a levegő. 

null

Vasárnap: túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a fátyolfelhőzet. A délnyugati szél gyenge lesz. A hajnali órákra 6-8 fok közé hűl a levegő, helyenként ködfoltok is képződhetnek. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 20-22 fok között alakul.

Távolabbi kilátások: a jövő hét végéig folytatódik az átlagosnál melegebb idő. Többnyire a napsütésé lesz a főszerep, csak kisebb körzetekben maradhat meg tartósabban a köd.

null

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: október, ősz, meleg, időjárás