Ciklonok áramlási rendszerében változó hőmérsékletű és nedvességtartalmú léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé, így a következő napokban meglehetősen változékony, mozgalmas idő köszönt be. 
A távozó hidegfront mögött ma már szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, így mindenhol felszakadozik a felhőzet és hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk. 

Csütörtökön egy ciklon előoldali áramlásában átmenetileg melegebb levegő érkezik fölénk, ennek hatására erősödik a nappali felmelegedés, egyre inkább 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A melegebb levegő beáramlása erős szél kíséretében zajlik, így a ténylegesnél alacsonyabb lesz a hőérzetünk. Eleinte változóan felhős, napos idő várható, majd a délutáni, esti óráktól már megnövekszik, megvastagszik felettünk a felhőzet és helyenként kisebb eső, zápor is előfordulhat majd.

Pénteken már a ciklon hidegfrontja alakítja időjárásunkat, sok lesz felettünk a felhő és egyre többfelé várható eső, zápor. A front mögött meglehetősen hűvös levegő áramlik felénk, ezért jelentősen mérséklődik a nappali felmelegedés, már csak kevéssel emelkedik 10 fok fölé a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Szerda: eleinte még előfordulhatnak erősen felhős időszakok, majd felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. Késő estére 11-13 fok közé hűl a levegő. 

null

Csütörtök: eleinte változóan felhős, napos idő várható, majd a délutáni, esti óráktól már erősebben is megnövekedhet a felhőzet, de zápor csak néhol alakulhat ki. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul. A délutáni órákra 20-22 fok közé melegszik a levegő.

null

Péntek: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 9-11 fok között alakul. A délutáni órákra 11-13 fokig enyhül a levegő. 

Távolabbi kilátások: a hétvégén és a jövő hét első felében is folytatódik a változékony őszi idő. Hideg és melegfrontok váltogatják egymást és időnként kisebb esők, záporok is előfordulhatnak majd. 

null

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hidegfront, ősz, időjárás