Északnyugat felől egy hidegfront éri el térségünket, így napközben tovább növekszik, vastagszik felettünk a felhőzet és a déli óráktól már előfordulhat kisebb eső, zápor. Jelentős csapadék azonban nem valószínű, legfeljebb kisebb körzetekben hullhat 5 mm-t meghaladó mennyiségű eső. A front nem hoz magával jelentős lehűlést, legfeljebb 1-2 fokkal esik vissza a hőmérséklet.

Szerdán elhagyja térségünket a front, mögötte pedig már szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, így megkezdődik a felhőzet felszakadozása, a délutáni órákban már hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk.

Csütörtökön egy ciklon előoldali áramlásában melegebb léghullámok érkeznek fölénk, ennek hatására átmenetileg jelentősen erősödik a nappali felmelegedés, egyre inkább 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A melegebb levegő beáramlása erős délnyugati szél kíséretében zajlik, ami ronthat majd a hőérzetünkön.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Kedd: eleinte még előfordulhat szűrt napsütés, majd napközben fokozatosan megvastagszik felettünk a felhőzet és a déli óráktól kezdve szórványosan alakulhat ki kisebb eső, zápor. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. Késő estére 12-14 fok közé hűl a levegő. 

null

Szerda: eleinte még előfordulhatnak erősen felhős tájak, majd napközben mindenhol felszakadozik a felhőzet és hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A hajnali órákra 7-9 fok közé hűl a levegő. A délutáni órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. 

null

Csütörtök: eleinte változóan felhős, napos idő várható, majd az esti óráktól már erősebben megnövekszik a felhőzet és elszórtan záporok is előfordulhatnak majd. A délnyugati szél élénk, időnként erős lesz. A hajnali órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul. A délutáni órákra 20-22 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: pénteken egy újabb hidegfront éri megyénket, amely mögött már jelentősen visszaesik a hőmérséklet. A hétvégén is folytatódik a változékony hűvös idő, jelentős csapadék azonban nem valószínű.

null

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: október, hidegfront, ősz, időjárás