Ma még száraz léghullámok alakítják időjárásunkat, így sok lesz a napsütés, legfeljebb a késő délutáni óráktól növekedhet meg a fátyolfelhőzet. A hideg, helyenként gyengén fagyos hajnal után gyorsan melegszik a levegő, a délutáni órákra ismét 20 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

 Holnap napközben azonban északnyugat felől egy hidegfront éri el megyénket, ennek hatására már erősen megnövekszik a felhőzet és átmenetileg egyre nagyobb területen várható eső, zápor. A front nem hoz magával jelentős lehűlést, legfeljebb 1-2 fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés. 

 Szerdán már el is hagyja térségünket a front, így megkezdődik a felhőzet felszakadozása, a délutáni órákban már hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk. 

 A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null
 

Hétfő: többnyire napos, száraz idő várható, legfeljebb az esti óráktól növekedhet meg a felhőzet, de csapadék ekkor sem valószínű. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. Késő estére 11-13 fok közé hűl a levegő. 

 

null

Kedd: napközben tovább vastagszik a felhőzet és egyre többfelé ered el az eső. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 9-11 fok között alakul. A délutáni órákra 17-19 fok közé melegszik a levegő. 

 

null

Szerda: eleinte még előfordulhatnak erősen felhős tájak, majd napközben felszakadozik a felhőzet, egyre többfelé süthet ki a nap. Az északnyugati szél mérséklődik, majd napközben délnyugatira fordul. A hajnali órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul. A délutáni órákra 17-19 fok közé melegszik a levegő. 

 

null

Távolabbi kilátások: csütörtökön átmenetileg melegebb léghullámok érkeznek fölénk, helyenként már 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A kellemes idő azonban nem lesz tartós, péntektől már ismét változékonyabbra, kissé hűvösebbre fordul időjárásunk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: október, szalinay, ősz, időjárás