A hétvégén észak felől növekvő nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk, így az átmeneti derengő idő után ismét egyre vastagabb felhők borítják majd az eget. Szombaton és vasárnap még csak szórványosan, majd hétfőn már többfelé várható eső, zápor, nagy mennyiségű csapadék azonban nem valószínű.

A hőmérsékletek a felhőzet és csapadék függvényében alakulnak majd. Az átmenetileg gyengén felhős tájakon akár 18-19 fok is lehet, ezzel szemben a tartósan felhős, időnként esős helyeken nem lesz melegebb 15 foknál.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

szombat.jpg

Szombat: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett kevés napsütésre is számíthatunk. Főleg a megye északi felében alakulhat ki elszórtan kisebb eső, zápor. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete többnyire 15-17 fok között alakul, de a gyengén felhős tájakon ennél néhány fokkal melegebb is lehet. A késő esti órákra 12-14 fok közé hűl a levegő. 

vas

Vasárnap: többnyire felhős idő várható, legfeljebb rövid napos időszakok fordulhatnak elő. Szórványosan várható eső, futó zápor. A változóirányú szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul. A délutáni órákra általában 16-18 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan felhős tájakon 15 fok várható.

h

Hétfő: erősen felhős, vagy borult idő várható, csak néhol vékonyodhat el átmenetileg a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. Az északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 9-11 fok között alakul. A délutáni órákra 16-18 fok közé emelkedik a hőmérséklet. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő hét kedden még többfelé várható újabb eső, zápor, majd a hét közepétől szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, csökken a csapadékhajlam. A több napsütés hatására erősödik a nappali felmelegedés, helyenként már 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: borús, ősz, csapadék, lehűlés, hideg, időjárás