A csapadékos időt okozó mediterrán ciklon kelet felé elhagyja a Kárpát-medence térségét, mögötte pedig már szárazabb léghullámok érkeznek fölénk. 

Napközben fokozatosan elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet, kisebb eső, futó zápor már csak néhol fordulhat majd elő. A kevesebb csapadék miatt kissé erősödik a nappali felmelegedés, egyre inkább 15 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.  

Szombaton további kismértékű felmelegedés várható, a legmagasabb nappali hőmérsékletek már elérhetik a 20 fokot. Eleinte még számíthatunk több-kevesebb napsütésre, majd a későbbiekben egy közelgő ciklon előjeleként már ismét növekszik a felhőzet, csapadék azonban még nem valószínű.

 Vasárnap már vastagabb felhők érkeznek fölénk, legfeljebb rövid napos időszakok fordulhatnak majd elő. Eleinte csak elszórtan, majd a késő esti óráktól már egyre többfelé várható eső, zápor. A nappali hőmérsékletek nagyjából a szombatihoz hasonlóan alakulnak.

 A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

 

null

Péntek: eleinte még előfordulhat kisebb eső, zápor, majd napközben felszakadozik a felhőzet, rövid napos időszakok is előfordulhatnak majd. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. Késő estére 11-13 fok közé hűl a levegő. 

null
 

Szombat: eleinte még lehet több-kevesebb napsütés, majd napközben fokozatosan megnövekszik a felhőzet, de csapadék az esti órákig nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 7-10 fok között alakul, helyenként ködfoltok is képződhetnek. A délutáni órákra 17-19 fok közé melegszik a levegő. 

 

null

Vasárnap: eleinte még előfordulhatnak napos időszakok, majd napközben fokozatosan megnövekszik a felhőzet és főleg az esti óráktól már eső, zápor is kialakulhat majd. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul. A délutáni órákra 17-19 fok közé melegszik a levegő. 

 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét elején még folytatódik a változékony, gyakran csapadékos idő, majd ezt követően nyugodtabbra fordul az időjárás, már csak futó záporok alakulhatnak ki. Eleinte folytatódik a hűvös idő, majd szerdától erősödik a nappali felmelegedés. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szalinay, előrejelzés, időjárás