A hétvége időjárását egy mediterrán ciklon alakítja, ezért meglehetősen változékony, gyakran csapadékos idő várható. A ciklon előoldali áramlásában ma meleg, növekvő nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk, így erőteljes lesz a gomolyfelhő képződés és napközben szinte bárhol előfordulhat zápor, vagy zivatar, a késő esti óráktól pedig jelentősebb csapadékhullás veszi kezdetét. A nappali hőmérsékletek többnyire 23-25 fok között alakulnak, de a tartósan felhős csapadékos tájakon, illetve időszakokban nem lesz melegebb 20 foknál. 

Vasárnap átvonul felettünk a mediterrán ciklon, átmenetileg egyre nagyobb területen várható eső, zápor, néhol zivatar.  A lehulló csapadék mennyisége szeszélyes területi eloszlást mutat majd. A délutáni óráktól már várhatóan megszűnik tartós csapadék, megkezdődik a felhőzet felszakadozása, de záporok, zivatarok elszórtan még továbbra is előfordulhatnak majd.

Hétfőtől a távozó ciklon hátoldalán fokozatosan északnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel több hullámban váltakozó nedvességtartalmú, egyre hűvösebb levegő érkezik fölénk. Mérséklődik a nappali felmelegedés, helyenként már 20 fok alá csökken a hőmérséklet. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Szombat: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Eleinte elszórtan, majd a késő délutáni, esti óráktól már egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. A délnyugati szél megerősödik, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 20-25 fok között alakul, az alacsonyabb értékeket a tartósan felhős tájakon mérhetjük majd. Késő estére 18-20 fok közé hűl a levegő.

null

Vasárnap: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb a késő délutáni órákban szakadozhat fel tartósabban a felhőzet. Összességében többfelé várható eső, zápor. A változóirányú szél élénk, néhol erős lesz. A hajnali órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 19-21 fok közé hűl a levegő. 

null

Hétfő: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan előfordulhat kisebb eső, futó zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul. A délutáni órákban 20 fok körüli csúcs hőmérsékletek várhatók. 

Távolabbi kilátások: a jövő hét kedden egy újabb csapadékzóna éri el térségünket, ismét egyre többfelé várható eső, zápor. A megerősödő északi széllel igen hűvös léghullámok érkeznek fölénk, a nappali hőmérsékletek már 15 fok alatt alakulnak majd. Ezt követően ismét szárazabb, de továbbra is hűvös levegő érkezik fölénk, így csökken a csapadékhajlam, de folytatódik az átlagosnál hűvösebb őszi idő. 

null

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hétvége, somogy megye, kaposvár, időjárás