Ciklonok áramlási rendszerében változó hőmérsékletű és nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk. A hideg és melegfrontok szinte 24 óránként követik egymást, így meglehetősen változékony, mozgalmas időre számíthatunk.  

Az éjszakai órákban érkezett hidegfront ma elhagyja térségünket, így napközben fokozatosan csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet elvékonyodása, felszakadozása. Átmenetileg hűvösebb léghullámok érkeznek fölénk, legmagasabb nappali hőmérsékletek már kevéssel 20 fok alatt alakulnak majd. 

Holnap már egy ciklon előoldali, meleg áramlásába kerülünk, így ismét délire fordul felettünk az áramlás, amellyel melegebb léghullámok árasztják el térségünket. Erősödik a nappali felmelegedés, néhol 25 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Nyugodt idő azonban nem várható, a meleg mellé ugyanis nedvesebb, labilis léghullámok is érkeznek, ennek hatására pedig növekszik a zápor, zivatarhajlam.

Vasárnap már egy ciklon csapadékzónája alakítja időjárásunkat, ezért többnyire a felhőké lesz a főszerep és összességében többfelé várható eső, zápor. A csapadék mennyisége és területi eloszlása azonban még meglehetősen bizonytalan.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Péntek: eleinte erősen felhős, vagy borult idő várható, majd napközben fokozatosan vékonyodik, szakadozik a felhőzet, a délutáni órákban már több-kevesebb napsütés is lehet. Elszórtan előfordulhat kisebb eső, futó zápor. Az északnyugati szél élénk, néhol erős lesz. A délutáni órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. Késő estére 14-16 fok közé hűl a levegő. 

null

Szombat: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A délutáni, esti óráktól szórványosan várható eső, zápor, zivatar. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. A délutáni órákra 23-25 fok közé melegszik a levegő. 

null

Vasárnap: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb a délutáni, esti órákban szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Összességében többfelé várható eső, zápor, helyenként jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. A változóirányú szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 19-21 fok közé melegszik a levegő. 

Távolabbi kilátások: a jövő hét elején további lehűlés várható, a hőmérsékletek már az októbert idézik majd. Eleinte még többfelé valószínű újabb eső, zápor, majd a hét közepétől csökken a csapadékhajlam, több lesz a napsütés. 

null

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szeptember, ősz, időjárás