Ciklonok áramlási rendszerében változó hőmérsékletű és nedvességtartalmú léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé, ezért a következő időszakban is folytatódik a meglehetősen változékony, de összességében az átlagosnak megfelelő hőmérsékletű idő. 

Napközben egy ciklon előoldali áramlásában meleg léghullámok érkeznek fölénk, így átmenetileg tovább erősödik a nappali felmelegedés, egyre nagyobb területen emelkedik a hőmérséklet 25 fok fölé. A nap nagy részében a napsütés lesz a főszerep, legfeljebb átmenetileg növekedhet meg a fátyolfelhőzet.

Az esti órákban azonban már a ciklon hidegfrontja közelíti meg térségünket, így erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan esők, záporok is kialakulhatnak majd. 

Pénteken a hidegfront alakítja időjárásunkat, változékony, szeles, a mainál hűvösebb időre számíthatunk. Eleinte sok lesz felettünk a felhő, kisebb eső, zápor is előfordulhat, majd napközben csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet elvékonyodása, felszakadozása. Az élénk, időnként erős északnyugati szélben 20 fok körüli csúcs hőmérsékletek várhatók.  

Szombaton már egy újabb ciklon előoldali, meleg áramlásába kerülünk. Délire fordul felettünk a légmozgás, amellyel ismét melegebb léghullámok érkeznek fölénk. Erősödik a nappali felmelegedés, a legmagasabb hőmérsékletek már elérhetik a 26-27 fokot. Eleinte még lehetnek hosszabb-rövidebb napos időszakok, majd a délutáni órákban egy közelgő hidegfront előjeleként már erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan zápor, zivatar is előfordulhat majd.  

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

0914_cs
 

Csütörtök: eleinte folytatódik a napos, száraz idő, majd a késő délutáni, esti órákban már erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan zápor, zivatar is kialakulhat majd. Az eleinte délnyugati, majd későbbiekben már északnyugati szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 25-27 fok között alakul. A késő esti órákra 17-19 fok közé hűl a levegő. 

 

0914_p

Péntek: eleinte erősen felhős, vagy borult idő várható, kisebb eső, zápor is előfordulhat, majd napközben megszűnik a csapadék, felszakadozik a felhőzet, a délutáni órákban már kevés napsütés is lehet. Az északnyugati szél élénk, helyenként erős lesz. A hajnali órák hőmérséklete 12-14 fok között alakul. A délutáni órákra 18-20 fok közé melegszik a levegő. 

 

0914_szo

Szombat: eleinte változóan felhős, napos idő várható, majd a délutáni órákban már erősebben megnövekszik a felhőzet és szórványosan zápor, zivatar is kialakulhat majd. A délnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. A délutáni órákra 25-27 fok közé melegszik a levegő. 

 

0914_egyh

Távolabbi kilátások: a hétvégén és a jövő hét elején egy ciklon alakítja időjárásunkat, ezért meglehetősen változékony, gyakran csapadékos időre számíthatunk. A ciklon hátoldalán hűvös léghullámok érkeznek fölénk, így fokozatos lehűlés várható, egyre hűvösebbre fordul az idő. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hőmérsékleti hullámvasút, ősz, lehűlés, front, időjárás