Az átvonult hidegfront után ma már ismét délire fordul felettünk az áramlás, amellyel szárazabb, néhány fokkal melegebb léghullámok érkeznek fölénk. 

Erősödik a nappali felmelegedés, a sok napsütés hatására már kevéssel 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. 

Holnap egy közelgő hidegfront előterében felerősödik felettünk a déli áramlás, amellyel az eddigieknél melegebb, de már nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk. A kezdeti napsütés után erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és a délutáni, esti órákban elszórtan záporok, zivatarok is előfordulhatnak majd. A front előtt még magasra emelkedik a hőmérséklet, helyenként 25 fok fölé melegszik a levegő.

Pénteken már a hidegfront alakítja időjárásunkat, felhős, szeles, a csütörtökinél 5-6 fokkal hűvösebb időre számíthatunk. A nap első felében még előfordulhat kisebb eső, zápor, majd csökken a csapadékhajlam, kevés napsütés is előfordulhat majd. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Szerda: többnyire napos idő várható, legfeljebb átmenetileg növekedhet meg a fátyol, illetve gomolyfelhőzet. A délnyugatira forduló szél megélénkül, helyenként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 21-23 fok között alakul. A késő esti órákra 16-18 fok közé hűl a levegő. 

null

Csütörtök: a nap nagy részében még gyengén felhős, napos idő várható, majd a késő délutáni, esti óráktól már erősebben megnövekszik a felhőzet és elszórtan zápor, esetleg gyenge zivatar is előfordulhat majd. Az eleinte délnyugati, majd későbbiekben északnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. A délutáni órákra 25-27 fok közé melegszik a levegő. 

null

Péntek: eleinte még erősen felhős, vagy borult idő várható, néhol kisebb eső, zápor is előfordulhat, majd napközben fokozatosan elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet, kevés napsütésre is számíthatunk. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 12-14 fok között alakul. A délutáni órákra 19-21 fok közé melegszik a levegő. 

Távolabbi kilátások: a hétvégén ismét egyre melegebb levegő érkezik fölénk, így erősödik a nappali felmelegedés, már-már nyárias időre számíthatunk. Vasárnap azonban egy ciklon közelíti meg hazánkat, ennek hatására ismét változékonyabbra fordul az idő. A ciklon mögött a jövő hét elejére jelentősen visszaesik a hőmérséklet és helyenként kiadós csapadék is előfordulhat majd.

null

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hidegfront, ősz, időjárás