Északnyugat felől egy markáns hidegfront érte el a Kárpát-medence térségét, amely a késő esti órákig várhatóan át is vonul hazánk felett. Napközben többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, határozott felhőzetcsökkenés majd a késő esti óráktól valószínű.

Eleinte többfelé várható újabb eső, zápor, majd a későbbiekben fokozatosan csökken a csapadékhajlam. Hűvös időnk lesz, a legmagasabb nappali hőmérsékletek már 20 fok alatt alakulnak és az erős, helyenként viharos szél miatt meglehetősen alacsony lesz a hőérzetünk.

Az éjszakai órákban már nyugalomba jut felettünk a hidegfront, felszakadozik a felhőzet, mérséklődik a légmozgás, éppen ezért holnap hajnalra erősebben lehűl a levegő. Többnyire 9-12 fok közötti minimumok várhatók, de a megye alacsonyabban fekvő völgyeiben ennél hűvösebb lehet. 

Napközben aztán ismét délire fordul felettünk az áramlás, amellyel néhány fokkal melegebb levegő érkezik fölénk. Kissé erősödik a nappali felmelegedés, kevéssel 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

A hét második felében is folytatódik a meglehetősen változékony idő. 
Csütörtökön eleinte egy meleg, majd az esti órákban esők, záporok kíséretében már egy újabb hidegfront éri el térségünket. A hidegfront érkezése előtt viszonylag magasra, 25 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Kedd: napközben többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, határozott felhőzetcsökkenés majd az esti, késő esti óráktól valószínű. Eleinte többfelé várható eső, zápor, majd délutántól fokozatosan csökken a csapadékhajlam. Az északnyugati szél megerősödik, a Balaton térségében viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. A késő esti órákra 12-14 fok közé hűl a levegő. 

null

Szerda: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem lesz. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 9-11 fok között alakul, de a Balaton térségében ennél kissé melegebb, míg a szélvédett, mélyebben fekvő völgyekben hűvösebb is lehet. A délutáni órákra 21-23 fok közé melegszik a levegő. 

null

Csütörtök: eleinte folytatódik a változóan felhős, napos idő, majd a délutáni, esti óráktól már időnként erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet és szórványosan eső, zápor, esetleg zivatar is előfordulhat majd. A délnyugati, majd későbbiekben már északnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. A délutáni órákra 24-26 fok közé melegszik a levegő. 

null

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a meglehetősen változékony idő. A pénteki lehűlés után szombattól ismét melegszik az idő, átmenetileg 25 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A kellemes idő azonban ezúttal sem lesz tartós, vasárnap este már érkezik is a következő hidegfront.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hidegfront, ősz, időjárás