Bár az időjárás kontinensünk egészét tekintve még nem öltött egészen őszi jegyeket, a hideg levegő északnyugat felől egyre nagyobb teret hódít meg. A legmarkánsabb hőmérsékleti választóvonalat jelentő hidegfront a Fekete-tenger térségétől a Földközi-tenger középső medencéjéig húzódik, és ettől délre jellemzően 30, északra már inkább csak 20 fok körül alakulnak a maximumok. A következő napokban további lehűlést okozó ciklonok vonulnak majd át Nyugat-Európán, hazánk szombat estig egyre inkább az említett ciklon előoldali áramlási rendszerébe kerül, és alapvetően száraz, de a korábbinál kissé melegebb időre számíthatunk.

0809_szo


Szombaton a Dunától keletre sok lesz a felhő, csak rövidebb időszakokra süthet ki - főként délután - a nap. Kisebb esőre, illetve késő délutántól keleten egy-egy intenzívebb záporra is számítani lehet. A Dunántúlon csak kevés gomolyfelhő zavarhatja a napsütést, és csak kis eséllyel alakulhat ki egy-egy zápor. A déli szél szombaton többfelé megerősödik.  

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 7 és 15 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 24 és 29 fok között valószínű.

A következő napokban igazi késő nyári időre számíthatunk, hétfőig folyamatosan melegszik az idő. A hétvégén és hétfőn a csúcshőmérsékletek elérhetik a 30-33 fokot, de néhol előfordulhatnak futózáporok. A Balaton jelenleg 19 fokos.

Címkék: késő nyár, hétvége, napos, meleg, időjárás