Északnyugat felől egy gyenge hidegfront érte el a Kárpát-medencét, amely holnapig el is hagyja térségünket. A front a legtöbb helyen szárazon vonul át, zápor, vagy zivatar csak szórványosan fordulhat majd elő. A megélénkülő északnyugati széllel frissebb léghullámok érkeznek fölénk, a legmagasabb nappali hőmérsékletek már többnyire 30 fok alatt alakulnak majd.

Keddtől már egy anticiklon épül ki felettünk, azaz a felhőoszlató, leszálló légmozgások veszik át az uralmat időjárásunk felett. Mérséklődik a szél, napközben pedig már többnyire napos, száraz időre számíthatunk.

Szerdán a csípős hajnalt követően délire fordul felettünk az áramlás, amellyel egyre melegebb léghullámok érkeznek fölénk. Kissé már erősödik a nappali felmelegedés, 30 fok fölé azonban még nem emelkedik a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Szórványosan zápor, zivatar is előfordulhat majd. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, helyenként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 28-30 fok között alakul, de a tartósan felhős tájakon, illetve a záporok környezetében ennél kissé hűvösebb lesz. A késő esti órákra 20-23 fok közé hűl a levegő.

Kedd: napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete általában 15-17 fok között alakul, de a szélvédett helyeken 10-12 fok várható. A délutáni órákra 25-27 fok közé melegszik a levegő.

Szerda: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délkeletire forduló szél kissé megélénkül. A hajnali órákra általában 12-14 fok közé hűl a levegő, de helyenként ennél hűvösebb is lehet. A délutáni órákra 27-29 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: péntekig tovább erősödik a nappali felmelegedés, fokozatosan visszatér a kánikula. Jelentős bizonytalanság mellett, legközelebb vasárnap érkezhet újabb hidegfront, amely mögött a jövő hét elejére visszaeshet a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kániula, hőség, enyhülés, front, nyár, csapadék, időjárás