Déli áramlással több hullámban száraz, egyre melegebb légtömegek érik el a Kárpát-medencét, így a következő napokban további jelentős felmelegedés várható, a hétvégén már országos kánikulára számíthatunk. Többnyire a napsütésé lesz a főszerep, csak átmenetileg növekedhet meg a fátyol, vagy gomolyfelhőzet, csapadék azonban nem valószínű. 

Jelentős lesz a napi hőingás, amíg éjszakánként jóval 20 fok alá hűl a levegő, addig a legmelegebb kora délutáni órákban 35 fok közeli maximum hőmérsékleteket mérhetünk majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

 

null

Péntek: többnyire napos, száraz idő várható, csak átmenetileg növekedhet meg a gomoly, vagy fátyolfelhőzet. A déli, délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 30-32 fok között alakul. A késő esti órákra 22-24 fok közé hűl a levegő. 

 

null

Szombat: túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak kevés gomolyfelhő jelenhet meg az égen. A déli, délkeleti szél kissé megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 32-34 fok közé melegszik a levegő. 

 

null

Vasárnap: nagyrészt napos idő várható, helyenként azonban átmenetileg megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de zápor, vagy zivatar csak néhol fordulhat elő. A déli, délkeleti szél megélénkülhet. A hajnali órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 33-35 fok közé melegszik a levegő. 

 

null

Távolabbi kilátások: hétfőn egy gyenge hidegfront éri el térségünket, hatására átmenetileg felfrissül az idő, szerdától azonban már ismét 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szalinay, nyár, időjárás