Anticiklon alakítja hazánk időjárását, a változékony időt okozó ciklonok és azok frontjai messze elkerülik térségünket. A száraz, leszálló légmozgások hatására többnyire napos az idő, csak átmenetileg növekedhet meg a gomoly, illetve fátyolfelhőzet.

Az átmeneti hűvösebb idő után ismét délire fordul felettünk az áramlás, amellyel több hullámban afrikai eredetű, egyre melegebb levegő érkezik fölénk. Erős felmelegedés kezdődik, a következő napokban fokozatosan visszatér a kánikula. Az éjszakák még frissek lesznek, napközben azonban már 35 közelébe emelkedik a hőmérséklet.

Az újabb hőhullám tartósnak ígérkezik, a jövő hét keddi kisebb hőmérséklet visszaeséstől eltekintve akár szeptember elejéig is eltarthat majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: napos, száraz idő várható, csak kevés fátyolfelhő jelenhet meg az égen. A déli, délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 28-30 fok között alakul. A késő esti órákra 19-21 fok közé hűl a levegő.

Péntek: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A déli, délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 30-32 fok közé melegszik a levegő.

Szombat: túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. A déli, délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órák hőmérséklete 32-34 fok között alakul.

Távolabbi kilátások: a hónap végéig kitarthat a kánikula, legfeljebb kedden egy gyenge hidegfront hatására eshet vissza átmenetileg a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kániula, hőség, csapadék, nyár, időjárás